27.08.16

Thajská polévka pro všechny příležitosti

Pro začátek volím jídlo, které je u nás doma dlouhodobým favoritem a slaví úspěchy i při návštěvách a dalších akcích. Navíc je možné pokaždé vytvořit trochu jinou variantu podle toho, na co máte zrovna chuť. Pro základ polévky potřebujete vlastně jen vývar, kokosové mléko a kari pastu. Ostatní suroviny můžete různě přidávat a kombinovat.




Budeme potřebovat:
  • máslo
  • kuřecí maso, nakrájené na malé kousky (v základu není nutné, ale pokud chcete sytější variantu, rozhodně potěší)
  • kořenová zelenina, nakrájená na tenké plátky či kolečka (základem je mrkev, ale můžete přidat ředkev či kedlubnu)
  • jarní cibulka, fazolové lusky, mungo klíčky
  • kari pasta (červená, žlutá nebo masaman)
  • 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • velká plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • ploché rýžové nudle pho

Jdeme na to:
  1. Nudle pho připravíme dle návodu, následně vychladíme a odložíme stranou. Je lepší nudle připravit samostatně, protože jinak v polévce dost nabudou.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm kuřecí maso.
  3. Poté přidáme kořenovou zeleninu a lžičku kari pasty a za stálého míchání ještě chvíli restujeme, aby se chuť kari pasty natáhla do masa a zeleniny.
  4. Zalijeme vše horkým vývarem, přivedeme k varu a necháme pět minut probublávat na mírném ohni.
  5. Vlijeme kokosové mléko a řádně promícháme.
  6. Přidáme mungo klíčky, jarní cibulku a fazolové lusky. Jde jen o to, aby se prohřály, ale zůstaly pokud možno křupavé.
  7. Dochutíme kari pastou, pořádně promícháme a na mírném ohni vaříme zhruba pět minut.

Tip pro servírování:
Do misky nebo talíře připravíme porci nudlí a přelijeme polévkou. Můžeme ozdobit například lístky čerstvého koriandru.
Dobrou chuť! 

(Poděkování za inspiraci patří B. a H.)

3 komentáře:

  1. Tato polevka je skvela. Mel jsem ji dvakrat v podani autora receptu a vdzy to byl gurmansky zazitek. Ani neni nejak moc ostra :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vařil jsem již několikrát a místo kuřete mohu velmi doporučit krevety. Jsou v tom famózní a dodávají tomu i punc exotiky :D

    OdpovědětVymazat