08.10.17

Pudink z tapioky

Po prázdninách do třetice... A jelikož čas dovolených a slunečných dní je nenávratně pryč, je třeba hledat jiné zdroje pro zlepšení nálady. Kromě dobré hudby nebo napínavé povídky  :-D  si můžete připravit něco sladkého na zub. A proč se držet zkrátka? Když už, tak pořádně - ať to má šmrnc! Pokud jste nezkusili, tak vřele doporučuji. Pokud už ano, tak víte, o čem je řeč... TAPIOKA!



Pro začátek - co to vlastně je ta tapioka? Jedná se o škrob z kořene rostliny maniok jedlý. Ten má neuvěřitelně široký záběr použitelnosti, ať už v potravinářství nebo v dalších odvětvích. Ale ta podoba, o které mluvím, jsou perly. Tapiokové perly jsou bílé kuličky ze škrobu manioku. Dají se sehnat hned v několika velikostech (přibližně mezi 1mm až 8mm v průměru). Po namočení nebo povaření ztrácí jasně bílou barvu a průhlední. Někteří z Vás je možná znají z nápojů Bubble Tea. Ale dá se z nich vytvořit něco mnohem lepšího - pudink!

Samotné perly jsou dnes celkem dostupné, ať už na vietnamských tržnicích, na internetových obchodech, ale dost možná už i v hypermarketech.

Základem je povařit perly v tekutině. Můžete použít kraví mléko, určitě tím nic nezkazíte, ale pokud můžete, běžte do kokosového mléka. Investujete o něco víc, ale výsledek za to rozhodně stojí!




Takže pro začátek si připravte:
  • 50 g tapiokových perel
  • 150 ml vody
  • malou plechovku (165 ml) kokosového mléka
  • kus skořice (silnější, 15cm dlouhý, jako na obrázku)

A jak na to?
  1. Perly v hrnci zalijte kokosovým mlékem a vodou. Přidejte svitek skořice a přiveďte k mírnému varu.
  2. V průběhu celého procesu vaření míchejte velmi často, aby se tapioka nepřipalovala. Pokud bude houstnout, přilévejte vodu a mléko v poměru cca. 2:1. (Rozhodně se nedržte zpátky, přilévat budete několikrát.)
  3. Vařte, dokud perly nenabudou na min. dvojnásobnou velikost a nezesklovatí. Měly by částečně změknout, ale pořád zůstanou mírně "křupavé".
  4. Výsledný pudink by neměl být příliš hustý, ale zase jen částečně tekutý nebo spíš "valivý". Skořici odeberte, z jejího vnitřku vyškrábejte zbytky tapioky - to je ta nejlepší část - a pudink můžete servírovat.


A jak pudink dochutit a podávat?
Variant je neskutečné množství, ale k tapioce se skvěle hodí například:
  • pokrájené mango nakladené na povrch pudinku, poté vše zakápněte javorovým sirupem nebo medem, přidejte špetku mleté skořice a snítku máty na ozdobu,
  • malinový rozvar + pár celých malin na ozdobu, snítka máty a podle potřeby znovu dosladit javorovým sirupem nebo medem,
  • nahrubo nadrcené/nakrájené mandle nebo lískové ořechy nebo hrubě strouhaný kokos, nakrájená (bílá) čokoláda.
Určitě pudink servírujte do sklenic nebo průhledných misek, aby vynikla jeho struktura i na pohled. Ne nadarmo se říká, že jíme též očima.
Užívejte a přidávejte do komentářů své vlastní kombinace, které Vám zachutnají!

Žádné komentáře:

Okomentovat