09.07.19

Thajskem ovoněná arašídová omáčka nejen na těstoviny

Pokud hledáte něco nového, co potěší Vaše chuťové buňky, mám pro Vás tip. V posledním roce jsme museli řešit vaření bez mléčných výrobků a jak jsme brzy zjistili, v české kuchyni to značně omezuje možnosti. Po chvíli hledání na internetu jsem našel blog americké studentky, která dala dohromady zajímavou kombinaci chutí inspirovanou Thajskem. Ještě jsem si s tím trochu pohrál a nakonec vytvořil výbornou směs, která nejlépe sedí k těstovinám, ale určitě ji můžete zkusit i se žlutými (pšeničnými) nudlemi, nebo případně i rýží. Jednoduchým "trikem" na závěr potom z jednoho jídla uděláte dvě, jedno plnohodnotné pro Vás, a druhé, které si oblíbí i Vaše děti. Jedná se navíc o opravdu rychlé jídlo, kdy nejnáročnější je vmíchat burákové máslo do směsi. Tak se do toho pusťme.






Co budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa, bez kosti a kůže, nakrájené na menší kostky
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 balení burákového másla (doporučuji Tesco Crunchy Peanut Butter 340 g, kousky arašídů pomohou omáčce vyniknout)
  • 1/2 l domácího kuřecího vývaru, případně z kostky
  • 3 střední mrkve, nakrájené na plátky či menší kousky
  • 3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka nebo plátky
  • 2 lžíce kvalitní sójové omáčky (Kikkoman)
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky najemno pokrájeného česneku
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžičky karí koření (klasická česká směs; chcete-li pikantnější, použijte třeba srílanskou kari směs)
  • sůl
  • 2 limetky
  • sezamový olej 


Navíc:

  • kafrové (limetové) lístky (čerstvé či sušené)
  • kajenský pepř
  • červená chilli paprička (bird's eye)
  • drcené arašídy (nesolené; pokud použijete Crunchy Peanut Butter, nejsou vyloženě nutné)
 

A jak na to:

  1. Ve velké pánvi na dvou lžicích sezamového oleje krátce osmahněte česnek spolu s římským kmínem, karí kořením a hnědým cukrem.
  2. Po pár vteřinách přidejte kuřecí kousky a restujte. V průběhu opakovaně pokapejte šťávou z limetky. (Nebojte se použít šťávu z jedné celé limetky.)
  3. Po chvilce přidejte pokrájenou mrkev.
  4. Poté co maso začne zlátnout, přidejte kokosové mléko a vývar, následně ještě sójovou omáčku a vmíchejte burákové máslo.
  5. Pravidelně míchejte, dle chuti můžete přidat ještě limetkovou šťávu, případně kafrové lístky.
  6. Když začne mrkev měknout, vmíchejte jarní cibulku (malou hrstku si můžete nechat na ozdobení na talíři).
  7. Pokud chcete část pro děti a část pikantní, teď přichází Váš moment. Odeberte pro děti. Následně přidejte kajenský pepř či pokrájenou chilli papričku.
  8. Po pár minutách odeberte z ohně.


Jak podávat:

Na špagety nebo jiné těstoviny naberte porci omáčky. Následně ozdobte jarní cibulkou či drcenými arašídy. Podávejte s měsíčkem limetky.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat