Co budeme potřebovat:
- 4 kuřecí prsa, bez kosti a kůže, nakrájené na menší kostky
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 1 balení burákového másla (doporučuji Tesco Crunchy Peanut Butter 340 g, kousky arašídů pomohou omáčce vyniknout)
- 1/2 l domácího kuřecího vývaru, případně z kostky
- 3 střední mrkve, nakrájené na plátky či menší kousky
- 3 jarní cibulky, nakrájené na kolečka nebo plátky
- 2 lžíce kvalitní sójové omáčky (Kikkoman)
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžičky najemno pokrájeného česneku
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky karí koření (klasická česká směs; chcete-li pikantnější, použijte třeba srílanskou kari směs)
- sůl
- 2 limetky
- sezamový olej
Navíc:
- kafrové (limetové) lístky (čerstvé či sušené)
- kajenský pepř
- červená chilli paprička (bird's eye)
- drcené arašídy (nesolené; pokud použijete Crunchy Peanut Butter, nejsou vyloženě nutné)
A jak na to:
- Ve velké pánvi na dvou lžicích sezamového oleje krátce osmahněte česnek spolu s římským kmínem, karí kořením a hnědým cukrem.
- Po pár vteřinách přidejte kuřecí kousky a restujte. V průběhu opakovaně pokapejte šťávou z limetky. (Nebojte se použít šťávu z jedné celé limetky.)
- Po chvilce přidejte pokrájenou mrkev.
- Poté co maso začne zlátnout, přidejte kokosové mléko a vývar, následně ještě sójovou omáčku a vmíchejte burákové máslo.
- Pravidelně míchejte, dle chuti můžete přidat ještě limetkovou šťávu, případně kafrové lístky.
- Když začne mrkev měknout, vmíchejte jarní cibulku (malou hrstku si můžete nechat na ozdobení na talíři).
- Pokud chcete část pro děti a část pikantní, teď přichází Váš moment. Odeberte pro děti. Následně přidejte kajenský pepř či pokrájenou chilli papričku.
- Po pár minutách odeberte z ohně.
Jak podávat:
Na špagety nebo jiné těstoviny naberte porci omáčky. Následně ozdobte jarní cibulkou či drcenými arašídy. Podávejte s měsíčkem limetky.Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat