18.12.16

Vánoční speciál: Pořádný domácí svařák a Hot Toddy

Ve víru finálních příprav a nákupů na Vánoce je důležité si najít chvilku k odpočinku a relaxaci. Přeci o tom jsou svátky klidu především. Což takhle zlepšit si náladu po celodenním shonu něčím dobrým k pití? Venku panují teploty pod nulou, tak je třeba se zahřát. Proč to tedy všechno nespojit a nezkusit jeden z oblíbených nápojů s vánoční chutí skořice a hřebíčku?


Svařák



Na 3 až 4 porce budeme potřebovat:
  • 1 l červeného vína
  • 5 cl rumu
  • 1 badyán
  • 5 hřebíčků
  • 1 kus skořice
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce tmavého cukru
  • med
  • citrón
  • mandarinka

Jdeme na to:
  1. Do rendlíku vlijeme 4 lžíce vody a přisypeme lžíci tmavého cukru. Za stálého míchání vaříme, než začne cukr karamelizovat.
  2. Přidáme trochu medu, podle chuti a sladkosti vína (já na sušší moravské víno dávám necelou lžíci medu).
  3. Přisypeme do rendlíku koření - badyán, hřebíček a obě skořice a přilijeme 1 dcl vody a za stálého míchání krátce povaříme, aby se uvolnila chuť a vůně.
  4. Přidáme rum a dva tři plátky citrónu. Na mírném ohni zahříváme. Obsah nesmí přijít k varu, aby se nevyvařil alkohol.
  5. Po minutě nalijeme do směsi víno a za občasného míchání zahříváme, stále na mírném ohni, dokud nezačne jemně pěnit.
  6. Do skleničky nebo hrnku dáme pár plátků citrónu a mandarinky a přes plátno nebo jemný cedník zalijeme svařeným vínem.

Hot Toddy



Na každou porci budeme potřebovat:
  • 2 - 3 dcl horké vody
  • 5 cl skotské whisky
  • 3 hřebíčky
  • 1 kus skořice
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • med
  • citrón
  • citrónová šťáva
  • muškátový oříšek, mletý

Jdeme na to:
  1. Do hrnku dáme hřebíček zapíchaný do plátku citrónu, obě skořice, med a whisky.
  2. Zalijeme horkou vodou a přidáme trochu citrónové šťávy.
  3. Promícháme a necháme pár minut stát, aby se med rozpustil a chutě promísily.
  4. Posypeme špetkou mletého muškátového oříšku, zamícháme a podáváme.

Šťastné a hlavně VESELÉ!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat