Svařák
Na 3 až 4 porce budeme potřebovat:
- 1 l červeného vína
- 5 cl rumu
- 1 badyán
- 5 hřebíčků
- 1 kus skořice
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce tmavého cukru
- med
- citrón
- mandarinka
Jdeme na to:
- Do rendlíku vlijeme 4 lžíce vody a přisypeme lžíci tmavého cukru. Za stálého míchání vaříme, než začne cukr karamelizovat.
- Přidáme trochu medu, podle chuti a sladkosti vína (já na sušší moravské víno dávám necelou lžíci medu).
- Přisypeme do rendlíku koření - badyán, hřebíček a obě skořice a přilijeme 1 dcl vody a za stálého míchání krátce povaříme, aby se uvolnila chuť a vůně.
- Přidáme rum a dva tři plátky citrónu. Na mírném ohni zahříváme. Obsah nesmí přijít k varu, aby se nevyvařil alkohol.
- Po minutě nalijeme do směsi víno a za občasného míchání zahříváme, stále na mírném ohni, dokud nezačne jemně pěnit.
- Do skleničky nebo hrnku dáme pár plátků citrónu a mandarinky a přes plátno nebo jemný cedník zalijeme svařeným vínem.
Hot Toddy
Na každou porci budeme potřebovat:
- 2 - 3 dcl horké vody
- 5 cl skotské whisky
- 3 hřebíčky
- 1 kus skořice
- 1/4 lžičky mleté skořice
- med
- citrón
- citrónová šťáva
- muškátový oříšek, mletý
Jdeme na to:
- Do hrnku dáme hřebíček zapíchaný do plátku citrónu, obě skořice, med a whisky.
- Zalijeme horkou vodou a přidáme trochu citrónové šťávy.
- Promícháme a necháme pár minut stát, aby se med rozpustil a chutě promísily.
- Posypeme špetkou mletého muškátového oříšku, zamícháme a podáváme.
Šťastné a hlavně VESELÉ!!!
Žádné komentáře:
Okomentovat