Nakládaná zelenina po vietnamsku
Budeme potřebovat:
- sůl
- 1 kedlubnu, nakrájenou na tenčí plátky
- 2 mrkve, nakrájené na tenčí plátky(cílem je mít přibližně stejné množství nadrobno nakrájené mrkve a kedlubny)
- Na zálivku:
- 2 lžíce jablečného, rýžového nebo kvasného octa
- 2 lžíce hnědého cukru
Jdeme na to:
- Nakrájené mrkve a kedlubnu v míse osolíme, chvíli promačkáme, aby zelenina změkla, a necháme pár minut odstát.
- Propláchneme pod vodou, scedíme a osušíme.
- K zelenině přimícháme cukr, špetku soli a přilijeme ocet.
- Důkladně promícháme a necháme pár minut odstát, aby zelenina natáhla chutě.
A co dál?
Po pár minutách můžete použít jako oblohu nebo do salátu, nebo klidně i samotné jako svačinku.
Další možností je zeleninu přendat do sklenice se šroubovacím víkem, zalít zálivkou z mísy a skladovat v lednici. Takto vydrží stejně chutná až 5 dní nebo i týden.
Nakládaný česnek
Budeme potřebovat:
- 3 paličky česneku
- sůl
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1/2 hrnku převařené vody
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 4 chili papričky, nadrobno nakrájené (množství dle chuti, ideálně různobarevné)
- led
- zavařovací sklenici/sklenice s víkem na závit
Jdeme na to:
- Sklenici/sklenice důkladně je vymyjeme a utřeme do sucha.
- Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme, překrojíme podélně a nakrájíme na plátky.
- Vložíme do studené osolené vody (1 lžíce soli) a necháme pár minut máčet, poté scedíme a necháme okapat.
- Připravíme si vše pro blanšírování česneku - díky tomu zůstane česnek křupavý a nebude měnit barvu.
- Do mísy dáme ledovou vodu a přidáme pár kostek ledu.
- Vymáčený česnek vhodíme na půl minuty do vroucí vody, poté rychle vybereme a přesuneme do mísy s ledovou vodou a ledem. (Pro jednodušší vyjmutí můžeme česnek ponořit do vroucí vody v cedníku.)
- Po pár minutách vyjmeme česnek, necháme okapat a oschnout.
- V hrnci svaříme převařenou vodu (1/2 hrnku) s octem, cukrem a 1 lžičkou soli. Poté necháme vychladnout.
- Do sklenice naskládáme česnek, proložíme nakrájenými chili papričkami a celé zalijeme nálevem.
A co dál?
Uzavřeme sklenici a 24 hodin necháme odpočívat při pokojové teplotě. Následně přesuneme do lednice, kde nám takto připravený česnek vydrží i měsíc.
Nakládaný česnek můžeme používat jako přílohu k masům a dalším pokrmům k dochucení, stejně tak jej můžeme přidat do polévek (vývarů), baget atp.
Dále lze užívat nakládaný česnek i pro vyhánění bacilů a nachlazení.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat