29.03.17

2x zelenina po vietnamsku - nakládaná zelenina a nakládaný česnek

Pro tentokrát namísto receptu na hlavní jídlo přináším dva přílohové kousky. Tak se na to vrhněme:


Nakládaná zelenina po vietnamsku


Budeme potřebovat:
  • sůl
  • 1 kedlubnu, nakrájenou na tenčí plátky
  • 2 mrkve, nakrájené na tenčí plátky(cílem je mít přibližně stejné množství nadrobno nakrájené mrkve a kedlubny)
  • Na zálivku:
  • 2 lžíce jablečného, rýžového nebo kvasného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru

Jdeme na to:
  1. Nakrájené mrkve a kedlubnu v míse osolíme, chvíli promačkáme, aby zelenina změkla, a necháme pár minut odstát.
  2. Propláchneme pod vodou, scedíme a osušíme.
  3. K zelenině přimícháme cukr, špetku soli a přilijeme ocet.
  4. Důkladně promícháme a necháme pár minut odstát, aby zelenina natáhla chutě.

A co dál?
Po pár minutách můžete použít jako oblohu nebo do salátu, nebo klidně i samotné jako svačinku.
Další možností je zeleninu přendat do sklenice se šroubovacím víkem, zalít zálivkou z mísy a skladovat v lednici. Takto vydrží stejně chutná až 5 dní nebo i týden.


Nakládaný česnek



Budeme potřebovat:
  • 3 paličky česneku
  • sůl
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 1/2 hrnku převařené vody
  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 4 chili papričky, nadrobno nakrájené (množství dle chuti, ideálně různobarevné)
  • led
  • zavařovací sklenici/sklenice s víkem na závit

Jdeme na to:
  1. Sklenici/sklenice důkladně je vymyjeme a utřeme do sucha.
  2. Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme, překrojíme podélně a nakrájíme na plátky.
  3. Vložíme do studené osolené vody (1 lžíce soli) a necháme pár minut máčet, poté scedíme a necháme okapat.
  4. Připravíme si vše pro blanšírování česneku - díky tomu zůstane česnek křupavý a nebude měnit barvu.
  5. Do mísy dáme ledovou vodu a přidáme pár kostek ledu.
  6. Vymáčený česnek vhodíme na půl minuty do vroucí vody, poté rychle vybereme a přesuneme do mísy s ledovou vodou a ledem. (Pro jednodušší vyjmutí můžeme česnek ponořit do vroucí vody v cedníku.)
  7. Po pár minutách vyjmeme česnek, necháme okapat a oschnout.
  8. V hrnci svaříme převařenou vodu (1/2 hrnku) s octem, cukrem a 1 lžičkou soli. Poté necháme vychladnout.
  9. Do sklenice naskládáme česnek, proložíme nakrájenými chili papričkami a celé zalijeme nálevem.


A co dál?
Uzavřeme sklenici a 24 hodin necháme odpočívat při pokojové teplotě. Následně přesuneme do lednice, kde nám takto připravený česnek vydrží i měsíc.
Nakládaný česnek můžeme používat jako přílohu k masům a dalším pokrmům k dochucení, stejně tak jej můžeme přidat do polévek (vývarů), baget atp.
Dále lze užívat nakládaný česnek i pro vyhánění bacilů a nachlazení.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat