Hlavní chuťovou složkou je kari pasta. Zde máme na výběr hned z několika druhů. V základu se následující suroviny objevují ve všech druzích - česnek, šalotka, zázvor/galangal, koriandr, římský kmín, citronová tráva, pepř, kafírové lístky, rybí a ústřicová omáčka. Následně se dají rozdělit do hlavních tří druhů (dle pálivosti - ale je nutné myslet na to, že míru pálivosti ovlivníte i množstvím použité pasty):
- žluté kari - jeho základem je kurkuma, která mu propůjčuje svou barvu; nejméně pálivé
- červené kari - jeho základem jsou červené chili papričky, popřípadě mleté chili/kajenský pepř, které mu propůjčují nejen barvu, ale i pálivost
- zelené kari - jeho barva vzniká přidáním koriandru, limetkových listů, bazalky a zelených chili papriček; nejpálivější varianta, která je ale zároveň sladší
- panang thai kari - je druhem červeného kari s přidanými vlivy malajské a laoské kuchyně; je méně pálivé, sladší a neobsahuje ani ústřicovou, ani rybí omáčku; namísto nich jsou přidány drcené arašídy a muškátový oříšek
- massaman kari - je druhem žlutého kari s více indickou charakteristikou; je nejsladší a nejméně pálivou pastou, vhodnou pro "začátečníky"; výraznými surovinami jsou kardamom, hřebíček a muškátový oříšek
Tak se do toho pojďme pustit.
Na čtyři (štědré) porce budeme potřebovat:
- 2 vajíčka
- rybí omáčku
- 1,5 hrnku rýže
- 5 tobolek kardamomu
- pár kari lístků
- 1 plechovku (400g) kokosového krému/smetany
- 1 (vrchovatou) lžičku kari pasty
- 400-600 g vepřového masa, nakrájeného na drobné nudličky
- 1 plechovku (400g) kokosového mléka
- 1 chili papričku
- 2 mrkve, nakrájené na půlkolečka
- hrst fazolových lusků (mražených nebo čerstvých)
- 1 žlutou papriku, nakrájenou na menší nudličky
- 1/3 salátové okurky, nakrájené na čtvrtkolečka
- hrst mungo klíčků
- 2 jarní cibulky, nadrobno nakrájené
- hrst pokrájených lístků koriandru
- sůl
Jdeme na to:
- Jedno vajíčko rozklepneme do skleničky a smícháme s trochou rybí omáčky. Na pánvi na troše másla uděláme tenkou omeletu, kterou posléze sbalíme do ruličky a tu pokrájíme na tenčí nudličky. Stejný postup opakujeme s druhým vajíčkem. (Pokud použijeme obě vajíčka naráz, bude omeleta příliš tlustá a nudliček z ní naopak méně.)
- Rýži uvaříme podle návodu nebo jak jsme zvyklí. Doporučuju do vody k rýži přidat kromě špetky soli i 5 tobolek kardamomu a pár kari lístku. (Pokud budete chtít výsledné jídlo obzvláštnit, můžete použít červenou rýži.)
- Na suché, hluboké pánvi rozehřejeme kokosový krém na plném ohni. Jde nám o vyvaření vody, aby zůstala chuť a olej, takže necháme několik minut bublat a vařit. Po chvilce přidáme kari pastu a opakovaně promícháme, aby se pasta rozpustila.
- Na zredukovanou kokosovou smetanu přidáme maso a orestujeme několik minut. Maso by se mělo mícháním obalit ve směsi kari pasty a kokosové smetany a nasáknout chuť omáčky.
- Přidáme kokosové mléko a řádně promícháme. Přihodíme nakrájené chili papričky a pár kari lístků.
- Po chvilce snížíme oheň na střední, přidáme mrkev a fazolové lusky. Občas promícháme.
- Po dalších dvou minutách přidáme zbytek zeleniny - papriku, okurku, mungo klíčky, jarní cibulku a lístky koriandru. Opět občas promícháme.
- Po další minutce přidáme lžíci rybí omáčky. Ještě chvilku povaříme, už jen na mírném ohni. (Pokud Vám "nevoní" rybí omáčka, povařte o pár minut déle, její slanost zůstane, ale její "rybí" vůně se vyvaří.)
Tip pro servírování:
(Na talíř vytvořte kruh z rýže, do jeho středu přidejte omáčku se zeleninou a masem.)
Ozdobit můžete lístkem koriandru nebo sekanými arašídy (obzvláště u panang nebo massaman kari).
Pochutnejte si!
Žádné komentáře:
Okomentovat