20.05.18

Quiche "de Timo" - francouzský slaný koláč podle mě

Pokud jste byli ve Francii a neochutnali jste quiche, tak vřele doporučuji se tam vrátit. Pokud jste ochutnali, tak věřím, že se právě kvůli tomuto koláči vracíte. 😆 A nebo si ho můžete udělat doma.

Quiche je obecně slaný koláč, jehož korpus je naplněn samými dobrotami a následně zapečený v troubě dozlatova. Jedná se o ideální brunch nebo večeři.

Nejznámější variantou je Quiche Lorraine (lotrinský), z níž jsem zde vycházel já, ale přidal jsem sýr a červenou cibuli. Jinak můžete najít přinejmenším desítky různých variant, které můžou obsahovat téměř cokoli, na co zrovna máte chuť: rajčata, olivy, špenát, švýcarský sýr, houby, atd.

Tak se pojďme spolu podívat, jak na něj!



Na těsto/korpus budeme potřebovat:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • špetku soli
  • 5 lžic vlažné vody

Na náplň si připravíme:
  • 200 g anglické slaniny
  • 220 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 1 střední červenou cibuli
  • 3 vejce
  • 100 g tvrdého sýra (madeland, gruyére, leicester, cheddar)
  • špetka muškátového oříšku


A jde se na věc:
  1. Všechny suroviny na korpus dáme do jedné mísy a ručně uhněteme v hladké těsto.
  2. Připravené těsto prsty rovnoměrně rozprostřeme do nízké koláčové formy (i po okrajích) o průměru cca 25 cm. Následně několikrát propíchneme vidličkou a uložíme na 30 až 60 minut do lednice.
  3. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky zhruba 1 x 1 cm a pro ještě lepší chuť osmažíme na pánvi.
  4. Sýr nakrájíme na kostičky o trošku větší než slaninu (1,5 x 1,5 cm) a cibuli na tenké plátky. Obojí odložíme stranou.
  5. Těsto si předpečeme po dobu 25 minut na 200 °C. Doporučuji příkrýt alobalem a zatížit například cizrnou, aby se nám těsto nevyboulilo.
  6. Na předpečený korpus naklademe slaninu, sýr a cibuli (na fotce je tentokrát místo cibule šunka).
  7. Smícháme smetanu, vejce a muškátový oříšek, můžeme lehce prošlehat a touto směsí zalijeme připravený koláč.
  8. Pozn: Pokud používáte dvoudílnou formu jako já (dno je samostatné a pouze položené na vnějším okruhu), doporučuji podložit formu nízkým plechem pro případ, že by tekutá směs prosákla přes slabší místa v korpusu.
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 40 minut. Povrch quiche by měl být až tmavě zlatý.


Tip na servírování:
Čtvrtinu nebo menší díl hotového koláče podáváme na talířku s lehkým salátkem třeba s medovo-hořčičnou zálivkou. Skvěle se k němu též hodí sklenička dobrého vínka.
Nechte si chutnat!

Žádné komentáře:

Okomentovat