13.06.23

Pečené kuře na zeleném kari

Ve snaze o zkombinování vaření pro dceru a vlastní oblibu pikantnějších jídel s kari v první řadě jsem objevil pečené kuře v zeleném kari, o které se prostě musím podělit. Už jen proto, že je to tak moc jednoduché!


Co bude potřeba:
  • 400ml plechovka kokosového mléka
  • 2-3 lžíce zelené kari pasty
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce palmového cukru (nasekaného)
  • 4 listy kaffirové limety
  • 1 stonek citronové trávy
  • 8 kuřecích (horních) stehen s kůží
  • vločková sůl
  • 2 lžíce šťávy z limety

Jak na to?
  1. Základem jídla je zelené kari. Omáčku vytvoříte přímo v pečící nádobě a to dříve, než se předehřeje trouba na potřebných 180 stupňů.
  2. Do pekáčku (pečící sklo, pečící hrnec) vlijte plechovku kokosového mléka, přidejte 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce zelené kari pasty (případně 3, chcete-li jídlo výrazně ostřejší), 1 lžíci nasekaného palmového cukru (lze nahradit cukrem třtinovým), 4 listy kaffirové limety, 1 stonek citronové trávy a 1 až 2 lžíce limetové šťávy.
    • Používám mražené kaffirové listy, balení seženete například na vietnamské tržnici na Olomoucké v Brně; tyto mražené lístky vynikají výraznou citrusovou vůní.
    • Citronovou trávu pořídíte již celkem běžně v obchodech nebo například na online potravinových obchodech; vcelku se dá skladovat v mrazáku, kde vydrží dlouho; zde stačí pouze vyndat z mrazáku, nekrájet, jen naklepat tupou stranou nože, aby se chutě i vůně uvolnily, a vložit k ostatním přísadám do pekáče.
  3. Všechny přísady v pekáči promíchejte lžicí. Cukr ani kari pasta se nerozmíchá a nerozpustí docela, ale to nevadí, to zařídí teplota v troubě. Omáčka se vlastně vytvoří sama, vy pouze vložíte vstupní suroviny a pak již čekáte, v tom je krása tohoto receptu.
  4. Stejně jako u klasického pečeného kuřete stačí vložit kuřecí maso (stehna či paličky, dle preferencí, s kůží i kostí) do pečící nádoby. Dejte si ale práci a do masa nejdříve vmasírujte sůl, následně položte maso do rozmíchaných surovin na zelené kari.
  5. Přiklopený pekáč vložte do předehřáté trouby a nechte hodinu péct.
  6. Následně odkryjte nádobu a dopékejte dalších 40 minut na 200 stupňů.
    • Vzniklou omáčkou můžete maso v průběhu přelít, ale není to vyloženě nutné.
  7. Pečete dozlatova, kuře by mělo mít vypečenou kůžičku, která sice nebude úplně křupavá, ale i maso pod ní nasákne vůní a chutí kari a citrusů.

Co k tomu?

Výborně se k masu a kari hodí jasmínová rýže provoněná římským kmínem (stačí půl až jednu lžičku přidat do vody při vaření rýže). K pikantnímu zelenému kari se výborně hodí nakrájená salátová okurka, která pomůže "hasit" ostrost omáčky.



Jak jsem slíbil, jedná se o jednoduchý způsob, jak si uvařit variaci na thajské zelené kari s pečeným kuřecím masem. Krom krátké přípravy spočívající z míchání surovin a přípravy masa je jídlo téměř bez práce, ale na výsledku to rozhodně není poznat. :-)

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat