17.02.17

Curry z červené čočky s indickou rýží

V rychlém sledu přicházím s dalším receptem. Tentokrát se vracíme k asijské kuchyni a pikantnějším jídlům. A úmyslně v tuto chvíli - v rámci narozeninové oslavy bude možné tento pokrm ochutnat. :)




Na 6 porcí budeme potřebovat:
  • 300 g červené čočky
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, najemno nakrájená
  • 2 lžíce červené curry pasty
  • 1/2 lžíce garam masala
  • 1 lžička curry koření
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička cukru
  • 400 g rajčatového pyré
  • 55 ml kokosového mléka - já dávám většinou více, podle chuti
  • 350 g rýže basmati
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 5 tobolek zeleného kardamomu
  • 3 listy bobkového listu
  • koriandr k podávání

Jdeme na to:
  1. Červenou čočku uvaříme dle návodu.
  2. Rýži alespoň třikrát propláchneme, přidáme římský kmín, bobkový list, kardamom a vodu (1,75 dílu vody na 1 díl rýže). Rýži vaříme, dokud se voda nevyvaří a rýže je uvařená doměkka.
  3. Na pánvi rozpustíme máslo, vhodíme cibuli a necháme zesklovatět.
  4. Přidáme všechno koření (červenou curry pastu, garam masalu, curry koření, kurkumu, kajenský pepř, mletý česnek, mletý zázvor a cukr) a lehce podlijeme troškou vody, aby se koření nespálilo. Za stálého míchání opékáme 1 až 2 minuty.
  5. Vmícháme rajčatové pyré s 1 dcl vody a chvíli podusíme.
  6. Přilijeme kokosové mléko a promícháme.
  7. Přidáme čočku, promícháme a dusíme zhruba 10 minut.
  8. Nakonec vmícháme hrst nasekaného koriandru.

Tip pro servírování:
Curry z červené čočky podáváme vedle dříve uvařené rýže a ozdobené nasekanými lístky koriandru.
Ať Vám chutná!

Žádné komentáře:

Okomentovat