Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 300 g červené čočky
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 2 lžíce červené curry pasty
- 1/2 lžíce garam masala
- 1 lžička curry koření
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička cukru
- 400 g rajčatového pyré
- 55 ml kokosového mléka - já dávám většinou více, podle chuti
- 350 g rýže basmati
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 5 tobolek zeleného kardamomu
- 3 listy bobkového listu
- koriandr k podávání
Jdeme na to:
- Červenou čočku uvaříme dle návodu.
- Rýži alespoň třikrát propláchneme, přidáme římský kmín, bobkový list, kardamom a vodu (1,75 dílu vody na 1 díl rýže). Rýži vaříme, dokud se voda nevyvaří a rýže je uvařená doměkka.
- Na pánvi rozpustíme máslo, vhodíme cibuli a necháme zesklovatět.
- Přidáme všechno koření (červenou curry pastu, garam masalu, curry koření, kurkumu, kajenský pepř, mletý česnek, mletý zázvor a cukr) a lehce podlijeme troškou vody, aby se koření nespálilo. Za stálého míchání opékáme 1 až 2 minuty.
- Vmícháme rajčatové pyré s 1 dcl vody a chvíli podusíme.
- Přilijeme kokosové mléko a promícháme.
- Přidáme čočku, promícháme a dusíme zhruba 10 minut.
- Nakonec vmícháme hrst nasekaného koriandru.
Tip pro servírování:
Curry z červené čočky podáváme vedle dříve uvařené rýže a ozdobené nasekanými lístky koriandru.
Ať Vám chutná!
Žádné komentáře:
Okomentovat