05.02.17

Těstoviny po uhlířsku - Pasta Carbonara

Pro první recept letošního roku se odkloníme od asijské kuchyně a inspiraci najdeme na jihu Evropy. Spaghetti Carbonara, nebo i jiné druhy těstovin, patří dlouhodobě mezi má oblíbená jídla. A věřím, že nejen moje, takže možná uvítáte vyzkoušený recept. Tak pojďme na to!




Na 4 porce budeme potřebovat:
  • 400 g těstovin
  • 200 g nadrobno nakrájeného uzeného bůčku nebo slaniny
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku, rozmáčknutý plochou stranou nože
  • 1 lžíci sádla / másla
  • 4 žloutky
  • 60 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 5 lžic bílého vína
  • sůl a pepř
  • nasekaná čerstvá petrželová nať

Jdeme na to:
  1. Připravíme si těstoviny podle návodu. Pro další postup je chceme mít na skus.
    * Druh těstovin nechám na Vás - klasickou variantou jsou špagety, na obrázku máme penne, ale fantazii se meze nekladou. Další alternativou je použití vařených brambor nebo i bramborových knedlíků místo těstovin.
  2. Rozehřejeme si sádlo (či máslo) na pánvi, přidáme uzený bůček a česnek a osmahneme dozlatova. Česnek poté odebereme.
  3. Přidáme bílé víno a necháme mírně odpařit
  4. Vařené těstoviny přidáme do pánve, kterou udržujeme na mírném ohni, a promícháme.
  5. Stranou v misce prošleháme žloutky se smetanou, většinu parmazánu a petrželkou.
  6. Odebereme pánev z ohně, těstoviny s bůčkem přelijeme směsí z misky (žloutky, smetana, sýr...) a pořádně promícháme, aby se rovnoměrně obalily směsí.

Tip pro servírování:
Na talířek nandáme těstoviny se směší, posypeme zbylým parmazánem. Dozdobit můžeme snítkou čerstvé petrželové natě nebo na proužky nakrájenou jarní cibulkou.
Příjemné pochutnání!

1 komentář:

  1. Tento recept na cestoviny po uhlírski vyzerá skvele! Milujem, ako sú cestoviny jednoduché na prípravu a zároveň chutné. Carbonara je moja obľúbená, takže určite vyskúšam tvoj recept. Ďakujem za inšpiráciu a teším sa na ďalšie tvoje skvelé recepty!

    OdpovědětVymazat