Na 4 porce budeme potřebovat:
- 400 g těstovin
- 200 g nadrobno nakrájeného uzeného bůčku nebo slaniny
- 100 g strouhaného parmazánu
- 2 stroužky česneku, rozmáčknutý plochou stranou nože
- 1 lžíci sádla / másla
- 4 žloutky
- 60 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 5 lžic bílého vína
- sůl a pepř
- nasekaná čerstvá petrželová nať
Jdeme na to:
- Připravíme si těstoviny podle návodu. Pro další postup je chceme mít na skus.
* Druh těstovin nechám na Vás - klasickou variantou jsou špagety, na obrázku máme penne, ale fantazii se meze nekladou. Další alternativou je použití vařených brambor nebo i bramborových knedlíků místo těstovin. - Rozehřejeme si sádlo (či máslo) na pánvi, přidáme uzený bůček a česnek a osmahneme dozlatova. Česnek poté odebereme.
- Přidáme bílé víno a necháme mírně odpařit
- Vařené těstoviny přidáme do pánve, kterou udržujeme na mírném ohni, a promícháme.
- Stranou v misce prošleháme žloutky se smetanou, většinu parmazánu a petrželkou.
- Odebereme pánev z ohně, těstoviny s bůčkem přelijeme směsí z misky (žloutky, smetana, sýr...) a pořádně promícháme, aby se rovnoměrně obalily směsí.
Tip pro servírování:
Na talířek nandáme těstoviny se směší, posypeme zbylým parmazánem. Dozdobit můžeme snítkou čerstvé petrželové natě nebo na proužky nakrájenou jarní cibulkou.
Příjemné pochutnání!
Tento recept na cestoviny po uhlírski vyzerá skvele! Milujem, ako sú cestoviny jednoduché na prípravu a zároveň chutné. Carbonara je moja obľúbená, takže určite vyskúšam tvoj recept. Ďakujem za inšpiráciu a teším sa na ďalšie tvoje skvelé recepty!
OdpovědětVymazat