28.01.18

French Toast

Když jsem se pár let zpátky loučil se svými kolegy v Dublinu, zašli jsme po náročné noci na brunch ve čtvrti Ranelagh. Tam, v malé kavárně, jsem poprvé ochutnal tuto překvapivě výbornou kombinaci sladkých francouzských toastů a vypečené slaniny. Postupně jsem se naučil připravit si to samé i doma. Bohužel však má anglická slanina, kterou seženete v českých obchodech, jen málo společného s tou, kterou dostanete v Irsku, takže pokud si dokážete sehnat tu správnou britskou, určitě to Vaše chuťové pohárky ocení. (Zkuste mrknout třeba v Marks & Spencer nebo v Lidlu během britských týdnů.) I s českou variantou je ovšem tento pokrm vynikající způsob, jak začít den.



Na 6 francouzských toastů potřebujeme (pro 2 až 3 strávníky):
  • 2 vejce
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky vanilkového aroma
  • špetku soli
  • 1 lžičku tekutého/rozpuštěného medu
  • celozrnný toastový chléb
  • máslo a kokosový olej na smažení (chuťově ideální je kombinace obou v poměru 1:1)
  • slaninu
  • javorový sirup
  • moučkový cukr

A jdeme na to:
  1. V hlubokém talíři nebo misce s širokým dnem ušleháme vejce s mlékem a skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým aroma, solí a medem.
  2. Anglickou slaninu opečeme do křupava (Zvykl jsem si na přípravu v toastovači, ale možné i na grilu či pánvi).
  3. Na pánvi rozpálíme máslo a kokosový olej.
  4. V připravené směsi obalujeme toastový chléb z obou stran těsně před tím, než půjde na pánev. Cílem je najít ten správný moment, kdy už je toast dostatečně namočený, ale drží pohromadě a netrhá se.
  5. Na mírném ohni opékáme každý obalený toast dozlatova.
  6. Opečený toast servírujeme na talíři s plátkem vypečené anglické slaniny navrchu. Talíř s toastem a slaninou podle chuti posypeme moučkovým cukrem a pokapeme javorovým sirupem. Věřte, že cukru bude třeba více, než byste čekali.
Dobrou chuť a příjemný začátek dne!

Žádné komentáře:

Okomentovat