05.04.18

Moje poctivá česnečka

Není lepší lék po náročné noci. Není lepší bič na bacily. Pokud chcete pořádnou polévku na zahřátí a zvednutí nálady, kterou si rychle připravíte doma, zkuste mojí variantu česnečky. Jako asi většina z nás jsem měl desítky různých česneček - některé slabé, některé pouze česnekem ochucený vývar. Ale jiné byly bohaté chutí i surovinami. Postupným ochutnáváním a porovnáváním jsem si formoval názor na to, co má ta pravá a pořádná česnečka obsahovat. A pak jsem začal zkoušet, jak té správné dosáhnout. Níže je recept, se kterým jsem byl plně spokojen. Výsledkem je česnečka, která má výraznou česnekovou vůni i chuť, je hustá a plná surovin a chutí a nechybí k ní ani výborné krutonky.



Poznámky:
  • Krutonky nekupujte, připravte si vlastní, jsou jednoduché a nepřekonatelné.
  • Vývar můžete buď připravit z "kostky", ale pokud máte opravdový vývar z masa, výsledná česnečka bude ještě výtečnější. Meze se nekladou, každý vývar přidá polévce trochu jinou chuť. Nedávno jsme měli "závitkovou party" - na vietnamské letní závitky jsme vařili bůček ve vodě a v té samé jsme následně povařili i krevety. Takto připravený vývar potom posloužil ráno jako základ pro luxusní česnečku. Takže se nebojte experimentovat.
  • Pokud chcete, aby měla česnečka pořádný říz a česnek je pro Vás málo, zkuste v pátém kroku přidat trošku kajenského pepře.
  • Další variantou, jak přidat další rozměr a zároveň zvýraznit chuť česneku, je přidat na talíř vietnamský nakládaný česnek těsně před zalitím.


Na bohatší čtyři porce potřebujeme:
  • Na krutonky:
  • chléb (alespoň krajíc na osobu)
  • sůl
  • sušený česnek
  • olivový olej
  • Na polévku:
  • 2 lžíce másla
  • 1 malou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 1 menší mrkev, nakrájenou na malé kostičky
  • 2 plátky uzeného, nakrájené na kostičky
  • 3-4 stroužky česneku, nakrájených najemno
  • 3 střední brambory, nakrájené na menší kostky
  • 1 lžíci celého kmínu
  • 1,75 litru vývaru
  • pepř (+ kajenský pepř)
  • 1 vejce
  • majoránku
  • Na servírování:
  • eidam
  • česnek
  • vietnamský nakládaný česnek

A jdeme na to:
  1. Nejdříve si připravíme krutonky: chléb nakrájíme na menší kostičky, rozprostřeme rovnoměrně na plech a posypeme solí a sušeným česnekem. Zakápneme olivovým olejem a opékáme v troubě na 200°C do zlatavě-hněda. (Alternativně můžeme osmahnout na pánvi.)
  2. Na lžíci másla necháme zesklovatět cibuli, posléze přidáme mrkev, uzené a česnek a krátce osmahneme. Jakmile začne směs vonět, dáme ji stranou.
  3. Na lžíci másla osmahneme nakrájené brambory s kmínem po dobu alespoň jedné minuty.
  4. Brambory zalijeme 2 litry vývaru a přivedeme k varu.
  5. Přidáme pepř dle chuti (a trochu kajenského pepře). Promícháme a vaříme na mírném ohni alespoň 3 minuty.
  6. Po pár minutách přidáme osmaženou směs (mrkev, cibule, česnek, uzené). Pořádně promícháme a dál vaříme na mírném ohni cca. 3 minuty.
  7. Vyzkoušíme, jestli jsou brambory uvařené do měkka. Pokud ano, vmícháme do polévky rozšlehané vejce.
  8. Přisypeme majoránku dle chuti (cca. půl až celou hrst). Minutu povaříme.


Servírujeme:
  • Na dno talíře naklademe dle chuti: na tenké plátky nakrájený sýr, prolisovaný česnek (a nakládaný vietnamský česnek).
  • Zalijeme horkou česnečkou a servírujeme s křupavými česnekovými krutony.
Příjemný den!

Žádné komentáře:

Okomentovat