Poznámky:
- Krutonky nekupujte, připravte si vlastní, jsou jednoduché a nepřekonatelné.
- Vývar můžete buď připravit z "kostky", ale pokud máte opravdový vývar z masa, výsledná česnečka bude ještě výtečnější. Meze se nekladou, každý vývar přidá polévce trochu jinou chuť. Nedávno jsme měli "závitkovou party" - na vietnamské letní závitky jsme vařili bůček ve vodě a v té samé jsme následně povařili i krevety. Takto připravený vývar potom posloužil ráno jako základ pro luxusní česnečku. Takže se nebojte experimentovat.
- Pokud chcete, aby měla česnečka pořádný říz a česnek je pro Vás málo, zkuste v pátém kroku přidat trošku kajenského pepře.
- Další variantou, jak přidat další rozměr a zároveň zvýraznit chuť česneku, je přidat na talíř vietnamský nakládaný česnek těsně před zalitím.
Na bohatší čtyři porce potřebujeme:
- Na krutonky:
- chléb (alespoň krajíc na osobu)
- sůl
- sušený česnek
- olivový olej
- Na polévku:
- 2 lžíce másla
- 1 malou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 1 menší mrkev, nakrájenou na malé kostičky
- 2 plátky uzeného, nakrájené na kostičky
- 3-4 stroužky česneku, nakrájených najemno
- 3 střední brambory, nakrájené na menší kostky
- 1 lžíci celého kmínu
- 1,75 litru vývaru
- pepř (+ kajenský pepř)
- 1 vejce
- majoránku
- Na servírování:
- eidam
- česnek
- vietnamský nakládaný česnek
A jdeme na to:
- Nejdříve si připravíme krutonky: chléb nakrájíme na menší kostičky, rozprostřeme rovnoměrně na plech a posypeme solí a sušeným česnekem. Zakápneme olivovým olejem a opékáme v troubě na 200°C do zlatavě-hněda. (Alternativně můžeme osmahnout na pánvi.)
- Na lžíci másla necháme zesklovatět cibuli, posléze přidáme mrkev, uzené a česnek a krátce osmahneme. Jakmile začne směs vonět, dáme ji stranou.
- Na lžíci másla osmahneme nakrájené brambory s kmínem po dobu alespoň jedné minuty.
- Brambory zalijeme 2 litry vývaru a přivedeme k varu.
- Přidáme pepř dle chuti (a trochu kajenského pepře). Promícháme a vaříme na mírném ohni alespoň 3 minuty.
- Po pár minutách přidáme osmaženou směs (mrkev, cibule, česnek, uzené). Pořádně promícháme a dál vaříme na mírném ohni cca. 3 minuty.
- Vyzkoušíme, jestli jsou brambory uvařené do měkka. Pokud ano, vmícháme do polévky rozšlehané vejce.
- Přisypeme majoránku dle chuti (cca. půl až celou hrst). Minutu povaříme.
Servírujeme:
- Na dno talíře naklademe dle chuti: na tenké plátky nakrájený sýr, prolisovaný česnek (a nakládaný vietnamský česnek).
- Zalijeme horkou česnečkou a servírujeme s křupavými česnekovými krutony.
Žádné komentáře:
Okomentovat